Sverige har alltid haft en stabil position på den internationella musikmarknaden, men de senaste åren har det gått om möjligt ännu bättre för svenska musikproducenter. Det produceras musik inom alla möjliga genrer i vårt land, och efter USA och Storbritannien är Sverige den största musikexportören i världen. 2015 hade Sverige en omsättning i den här industrin på över 9 miljarder kronor, och den siffran har ökat varje år. Numera pratar man mest om nedladdningar och intäkter från konserter, men även försäljning av skivor har ökat. Det är precis som om en gammal trend är på väg tillbaka.

Olika genrer som är populära

House är en genre som vuxit kraftigt de senaste åren. Många kända dj:s kommer från Sverige och har lyckats med att göra sig kända på ett internationellt plan. Eric Pryds, Swedish House Maffia och Avicii är bara några välkända namn.

En annan populär genre som många svenska band är verksamma inom är metal. Det finns även många rock- och popband som gjort succé internationellt. Man ska dock inte glömma att den svenska musikindustrin även är väldigt stor när det kommer till svensk musik, det vill säga med låtar som sjungs på svenska. Det finns viss export även inom den sektorn, även om det inte är lika populärt som de som är mer internationella. Genom att skriva och sjunga på engelska kan man helt enkelt locka en större publik.

Svensk musik i historien

Redan när musiken började slå igenom internationellt var det vissa svenskar som var lyckosamma, och därefter har det bara gått framåt för svenska artister och producenter. Ett band som ses som ett av de mest framgångsrika genom åren är såklart ABBA. Deras musik spelas fortfarande och den finns med i både filmer och musikaler som uppskattas än idag. Det är inget tvivel om att den här sortens musik har satt sina fotspår i den svenska musikhistorien.

Monica Zetterlund slog dock igenom innan ABBA och hon blev väldigt populär i USA.

Faktorer som påverkat Sveriges roll inom musikindustrin internationellt

Det finns många faktorer som gjort att Sverige blivit så framgångsrikt och man skulle kunna säga att det är en mix av olika faktorer som gjort det möjligt. Det är helt omöjligt att peka på en faktor och säga att det beror på den, men tillsammans kan de utgöra en ganska klar bild av läget. Bland annat har det svenska folket visat intresse för musik. Det har funnits många radiokanaler som hjälpt till att sprida musiken och idag finns det tjänster som Spotify som gör det ännu enklare. Dessutom har det funnits goda möjlighet för artister att göra karriär i Sverige. I många andra länder är det inte ett så bra avlönat yrke och därmed har man inte kunnat lägga så mycket fokus på det. I Sverige finns det särskilda utbildningar idag för den som vill bli musiker, och populära TV-program som Talang och Idol är bra talangscouter för att ständigt hitta nya stjärnskott. I framtiden kommer vi säkerligen få se mycket mer inom den här industrin i Sverige.