Sverige är ett stort land i världen om man ser till export. Även om landet inte har många invånare uppgick varuexporten 2017 till hela 1 306 miljarder kronor. När det kommer till varuexport är det maskiner, fordon och varor som används i skogsindustrin som är intressanta. Men det finns många andra industrier som också är framgångsrika på den internationella marknaden. I följande inlägg kommer du att kunna läsa om några av de som är mest framgångsrika. Det är inte bara varor som Sverige exporterar, det finns även en hel del tjänster som har blivit populära att köpa från Sverige.

Musikindustrin

Väldigt många svenska band och producenter har blivit kända på den internationella marknaden. ABBA är ett band som är känt internationellt och som under många år levererade sånger som fortfarande är aktuella i bland annat filmer och musikaler. Sedan finns det en mängd olika dj:s som också har gjort succé utomlands, Avicii var en av dem.

Maskiner och transportmedel

Sverige exporterar många varor som har med transportindustrin att göra. Totalt står den här posten för den största andelen export från Sverige med hela 40,5 %. Stora maskiner är inte alls ovanligt precis som lastbilar och andra maskiner. Det kanske inte heller är någon nyhet att kända bilmärken (även om de inte är svenskägda idag) har sitt ursprung från Sverige. Saab och Volvo är två sådana företag och de har haft stor framfart på den internationella marknaden. Scania är också en stor exportör som fortfarande är svenskägd.

Kemiska produkter

Sverige är väldigt utvecklat när det kommer till forskning och har många olika institutioner som jobbar med att ta fram kemiska produkter. Det finns även stora företag som jobbar med det här och allt som allt står exporten av kemiska produkter för hela 12,5 % av all export i Sverige. Det är väldigt vanligt med bland annat läkemedel.

Livsmedel, djur och drycker

Det finns många företag i Sverige som exporterar livsmedel och det är främst till Tyskland man gör det. När det kommer till djur och drycker är det hela Europa som är köpare.

Bearbetade varor

Bearbetade varor är sådant som vi finner i burkar eller flaskor. Sverige är en stor exportör när det gäller den här typen av varor. Exporten sker till nästan alla världsdelar, även om det främst är till Europa som den här exporten går.

Export av tjänster

När det gäller tjänster är Sverige också en stor exportör. Det finns flera olika områden inom vilka kända företag verkar, men mest handlar det om diverse tekniska och finansiella tjänster. Resor och transport kan också gå in under den här kategorin. I och med Sveriges position i den teknologiska utvecklingen i världen finns det mycket stor potential för att Sverige bara ska bli större och större inom området för export av tekniska tjänster. Många svenska företag är redan världsledande inom sitt ämne och det dyker ständigt upp nykomlingar på marknaden. Det här är en väldigt intressant industri när det handlar om framtidsutsikter och att föruse vilka nya tekniktjänster som kommer att erövra världen.